Hallertau is zo'n beetje de bekendste hopsoort, die we in Nederland en omstreken kennen.
Het is vernoemd naar de streek waar het verbouwd wordt; Hallertau in het Duitse Beieren. In de omgeving van Ingolstadt, tussen Nürenberg en München, worden verschillende soorten Hallertau gekweekt.
Hallertau is een aromatische hop, met een relatieve lage bitterheid van 3 tot 8% alfazuren. Wordt met name in pils en andere lagers gebruikt.
Bij gebrek aan Hallertau, zoals in de jaren 70-80, wordt Hersbrucker ook wel als vervanger gebruikt.
|
Hallertau
|
Voorbeelden
Voorbeelden van
bieren, die
gebrouwen worden of werden met hallertau:
- Strandgaper (6,2 vol%)
- De Scheldebrouwerij (NL)
- Naast Hallertau wordt ook saaz gebruikt.
- Dikke Mathile (6 vol%)
- Brouwerij: Strubbe (B)
- Naast Hallertau wordt ook Poperingse hop gebruikt.
- Grand Prestige van Hertog Jan (10 vol%)
Links naar
Referenties