Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Trub

Aangepast op: 12-10-2013 14:54 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Duitse termen, Nederlandse termen
Het woord is afkomstig van het Duitse woord 'Trüb', wat troebel betekent.
Hete trub zijn de eiwitten, die uitvlokken tijdens het koken.
Koude trub zijn de eiwitten, die uitvlokken tijdens het koelen (dus direct na het koken).

Trub is een afvalproduct en wordt gebruikt als veevoer; met name geschikt voor vleesvarkens.

Zie ook; Eiwitbreuk.

Voor de hobbybrouwer

De eiwitten zijn vrij moeilijk te filtreren. De trub plakt aardig en verstopt dan ook al vrij snel het filter(doek).

Onze methode (Hooghaler Brau methode):
Na het koken de hop met een vrij grove zeef eruit filtreren. Hierbij wordt ook een groot deel van de trub gefiltreerd. Wees wel voorzichtig met het hevelen of afgieten van de hete wort. De eiwitvlokjes slaan gauw kapot tot kleine deeltjes. Tijdens (of na) het afkoelen de eiwitdeeltjes rustig laten bezinken. Houd hierbij de pan of het vat iets scheef, waarbij het bezinksel zich onderin de hoek ophoopt. Dit kan even duren. De koude wort kan daarna afgeheveld worden. Ook hier heel voorzichtig te werk gaan, want de kleinste werveling zorgt er al voor, dat het bezinksel weer gaat zweven door de vloeistof. Als je dan wilt wachten tot alles weer bezonken is ben je zo een half uurtje verder. De overgebleven vloeistof met het bezinksel levert, in onze situatie, hooguit een kwart liter heldere vloeistof op. Is dit meer, dan kan overwogen worden om de vloeistof te filtreren. Wat we ook wel eens deden (als de hoeveelheid ons net iets teveel was om weg te gooien) is de vloeistof aanvullen met een(zelfde) hoeveelheid gekookt en vervolgens gekoeld water en dit een nacht in de koelkast te laten staan in een hoog en smal glas. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een maatglas gebruiken. De volgende dag kan de heldere vloeistof afgeheveld of afgegoten worden. De heldere vloeistof kan dan bij de (al) gistende wort toegevoegd worden. De troebele vloeistof gooien we dan weg.

Wees trouwens niet te bang, als er een beetje bezinksel meegaat. Het zijn immers eiwitten, die door gist gebruikt kan worden als voedselbron. Ik heb in ieder geval nog geen enkel bier gemaakt, dat hierdoor troebel werd. Gist dat in het flesje meegaat bezinkt ook en andere vaste deeltjes bezinken dan ook wel.

Een teveel aan eiwitten kan een negatieve invloed op de smaak hebben. Als je het bier niet al te lang laat staan, alvorens het op te drinken, valt dit ook wel weer mee. (In gist zitten ook eiwitten. Hoe langer deze in het bier zitten des te meer denaturaliseren de eiwitten en geven daarmee een negatieve smaak aan het bier)

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.