Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Amber

Aangepast op: 06-08-2009 13:52 door ArPat - Gecategoriseerd als: Bier
Amber is een roodbruine kleur.
Bier- en moutsoorten dragen soms de naam amber vanwege hun kleur.

Bier

Amber is de benaming voor Engelse Ales met een roodbruine kleur van 20-30 EBC.
Via België is dit bier steeds populairder geworden en kan (hier) niet meer aangeduid worden als zijnde een Ale. Onder Amber worden bieren verstaan van hoge gisting; ze zijn licht gehopt en hebben een alcoholgehalte van rond de 5% of iets meer. De smaak is meest zacht of licht bitter en karamelmoutig en kan iets kruidig zijn. De meeste amberbieren hebben geen gist op de fles. De oude Belgische benaming van deze amberbieren is 'Speciale Belge' of 'Speciale', een benaming die onder andere nog op de etiketten van Palm, De Rijck, Op-Ale en Gilladeken staat.

Voorbeelden:

  • Dikke Mathile (6 vol%)
    • brouwerij: Strubbe
  • Grolsch Amber (5,0 vol%)
  • Hoegaerdse Das (5,1 vol%)
    • brouwerij: Hoegaarden (Inbev)
    • wordt niet gefilterd.
  • Hunebed Amber (5,5 vol%)
  • De Koninck Cuvee (8 vol%)
  • La Gauloise ambree (5,5 vol%)
    • brouwerij: Du Bocq
  • Speciale Palm (5,9 vol%)
  • Texels Amber (5,5 vol%)

Mout

Zie; Ambermout.

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.