Lageren is het tijdelijk opslaan van 'jong'
bier in een
vat of tank, waardoor het
bier kan rijpen. Het
bier kan dan volledig uitgisten en ondergaat hiermee een tweede
gisting. Het weinige
gist, dat nog aanwezig is en andere zware deeltjes zullen daarna gaan bezinken. Deze periode duurt soms maar 1 week, vaak minstens 6 week tot 3 maand en sommige
hooggistende bieren soms nog langer.
Andere processen die plaatsvinden tijdens de lagering zijn: het omzetten van diacetyl, het ontwikkelen van meer
koolzuur, het vergisten van de resterende suikers,
autolyse en soms de ontwikkeling van
melkzuurbacteriën. Sommige
brouwerijen voegen nog extra
hop of
hopolie toe om de
smaak en/of
bitterheid te corrigeren.
Bij sommige
brouwerijen is de lagering en
rijping gesplitst in twee fasen. De rijpingsfase is over het algemeen langer, bevat (nagenoeg) geen
gist en vindt plaats in aparte
vaten of tanks.
Gist heeft namelijk de eigenschap om over een langere periode te gaan denaturaliseren, waardoor het ongewenste smaakstoffen (veelal zwavelhoudende stoffen) af gaat geven.
Lagering op eikenhout wordt door enkele
brouwerijen nog toegepast. Hierbij vindt een lichte diffusie met zuurstof plaats, waardoor het
bier een eigen
smaak krijgt. Zo rijpt het
bier bij Rodenbach gedurende 2 jaar op eikenhouten
vaten.
Na de lagering wordt het
bier afgevuld, ondergaat soms nog een derde lagering of
gisting in de
fles en wordt verkocht.
Links naar
Referenties