Kandijsuiker bestaat uit klontjes van gekristalliseerde
suiker.
Het wordt gemaakt door een warme, sterk verzadigde, suikeroplossing langzaam af te koelen, waardoor zich suikerkristallen gaan vormen om draden, die gespannen zijn in de vloeistof. Voor de productie van donkere kandij wordt een karameloplossing toegevoegd.
In de winkel is het te koop in de vorm van klontjes met een onregelmatige vorm.
Het wordt door
(amateur)brouwers wel toegepast, in bijvoorbeeld
trappistenbieren, om de volgende redenen;
- geeft het een zoetere smaak (door de onvergistbare suikers)
- geeft een zoeter aroma
- geeft het bier een donkerdere kleur (bij bruine kandijsuiker)
Zelf maken
- Breng in een hoge pan 1000 ml water aan de kook.
- Weeg 2200 gram kristalsuiker af en voeg dit, al roerende, toe aan het kokende water.
(Blijf roeren om aanbranden te voorkomen) - Nadat alle suiker is opgelost, moet de vloeistof nog een paar minuten doorkoken.
- Neem de pan van het vuur en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
- Ent een paar satéstokjes met suikerkristallen door de stokjes met water nat te maken en er daarna enkele suikerkorrels overheen te strooien.
Probeer de suikerkristallen een beetje regelmatig, met een onderlinge afstand van 5-15 mm, rondom het stokje te verdelen.
- Laat dit drogen tot de suikerkorrels vast zitten.
- Hang de geprepareerde satéstokjes in de suikeroplossing.
- Dek het af met een theedoek en laat dit bij kamertemperatuur ongeveer 3 weken staan.
Taalkundig
- woordvorm: mannelijk zelfstandig naamwoord
- lettergrepen: kan - dij - sui - ker
- enkelvoud: de kandijsuiker
- meervoud: de kandijsuikers
- verkleinwoord: kandijsuikertje, kandijsuikertjes
- hyperoniem: suiker
- synoniemen: kandij
Vertalingen
- Duits: Kandiszucker (der ~)
- Engels: rock candy, candy sugar
- Frans: sucre candi
- Italiaans: zucchero candito
- Spaans: azúcar candi
Links naar
Referenties