Scotch (of Scotch Ale) is een biersoort, oorspronkelijk uit Schotland (Angelsaksisch), maar tegenwoordig alleen nog in België gebrouwen. De
bieren hebben (meestal) Engelse of Schotse namen.
Het is een donker,
zoet, sterk en
zwaar bier met meestal een gebrand
aroma, door de donkere of gebrande
mout. De
zoete smaak komt door de toevoeging van
kandijsuiker.
Voorbeelden
- Gordon Finest Scotch (8,6 vol%)
Voor 2006 bekend als 'Gordon Scotch'- brouwerij: John Martin (Scottish & Newcastle) (Genval, België)
- romige schuimkraag
- kleur: Donker robijn
- fermentatie: bovengisting
- voor de export uitgebracht onder de merknaam Douglas Scotch Ale
- wordt gedronken uit het exclusieve glas; de Distel
- Watneys Scotch Ale (8 vol%)
- brouwerij: Alken-Maes (Waarloos, België)
- John Smith's Scotch Ale (6,5 vol%)
- brouwerij: Roman (België)
- Campbell's Scotch Ale (7,7 vol%)
- brouwerij: Martinas (Merchtem, België)
- bereid met o.a.: caramelmout
- Mac Ben Scotch Ale (7 vol%)
- brouwerij: Brasserie St-Feuillien (België)
- kleur: donkerbruin met een rode glans
Links naar
Referenties