Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Oktoberfest

Aangepast op: 25-10-2013 22:39 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier, Duitse termen
Het Oktoberfest is een jaarlijks volksfeest in München. Het begint traditioneel op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt op de eerste zondag van oktober. Het geldt als het grootste bierfestival ter wereld en wordt jaarlijks door meer dan zes miljoen mensen bezocht. Veel mensen dragen traditionele klederdracht (waaronder de bekende 'Lederhose' voor jongens en 'Dirndl' voor meisjes). Muziek (m.n. Duitse schlagers) komt enkel van live spelende blaaskapellen.

Traditioneel wordt het feest geopend met het aanslaan van een tapkraan in een enorm biervat. Volgens protocol overhandigde de burgemeester daarop de eerste literpul (een 'Maß') aan de Beierse gouverneur met de uitspraak 'O'zapft is!'. Twaalf saluutschoten geven vervolgens het startschot voor het serveren aan het publiek.

In Zuid-Duitsland was van oudsher de hopoogst in augustus en september op veel plaatsen aanleiding voor een oogstfeest. De hopbellen, sinds de elfde eeuw een belangrijk bestanddeel van het bierbrouwen, werden op veel plaatsen in de kerk gewijd. Een aantal bierfeesten is uit het hierbij gevierde Oogstdankfeest voortgekomen.
In België vinden om de drie jaar vergelijkbare Internationale Hoppefeesten plaats. In Stuttgart begint een week later dan het Oktoberfest, de Cannstatter Volksfest (Stuttgart Bier Festival).

In 2013 begonnen de festiviteiten op 21 september en gaan door tot en met 6 oktober.
In 2014 beginnen de festiviteiten op 20 september en gaan door tot en met 5 oktober en in 2015 van 19 september tot en met 4 oktober.

Paar feiten:
  • Elk jaar wordt er meer dan zes miljoen liter bier gedronken en worden er een half miljoen kippen en honderd ossen verslonden.
    In 2009 was dit 6,5 miljoen liter bier en waren het 111 runderen.

Oktoberfest

Oktoberfest


Feesttent

Feesttent

Oktoberfest kan niet zonder mooie dames

Oktoberfest kan niet zonder mooie dames


Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.