Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Hefeweizen

Aangepast op: 06-10-2009 14:00 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
Hefeweizen is een bovengistend, ongefilterd, tarwebier met een opvallend troebele verschijning. Het is eigenlijk alleen verkrijgbaar in fles.

De Duitse Hefeweizen is meestal vrij zoet en fruitig en heeft een volle body. De typische 'hefeweizen smaak', die het onderscheidt van het Nederlandse en Belgische tarwebier wordt veroorzaakt door de gist (Hefe) die gebruikt worden in Beieren. De smaak is iets kruidig, soms richting kruidnagel, en wordt veroorzaakt door fenolen, die geproduceerd worden door de gist.

De verhouding van tarwe en gerstemout is vaak rond 50:50. Het tarwe aandeel kan zelfs 70% bedragen. Met uitzondering van Gose, worden door Duitse brouwers geen kruiden, zoals koriander, aan het tarwebier toegevoegd. Dit in tegenstelling tot de Nederlandse en Belgische brouwers, die dit veelal wel doen.

Hefeweizen wordt gedronken uit een hoog en slank bierglas; type Franciscaner (groot en sierlijk, met een smalle basis, een verbreding naar boven en aan de top weer ietsjes smaller.
Hefeweizen moet voorzichtig worden uitgegoten in een gekantelde en gespoeld glas. Pauzeer even als de fles nog voor een kwart vol is. Zwenk de fles, zodat het sediment loskomt en giet de rest in het glas. De gist zorgt voor een wolkige verschijning in het bierglas.
Duitser doen geen schijfje citroen bij hun Hefeweizen.
Hefeweizen

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.