Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Gerstvlokken

Aangepast op: 02-03-2008 04:35 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
Gerstvlokken worden gemaakt van ongemoute gerst. Voor sommige bier(soort)en worden ze toegepast, omdat ze een positieve werking hebben op de body en de schuimkraag wordt er beter van. Het geeft een typische graansmaak aan het bier.

Gerst is een bedekt graan, d.w.z. dat de korrel is vergroeid met de kroonkafjes. Gerst wordt, voor de gewone consumptie, gepeld om ze eetbaar te maken. De gerst wordt langs een pelsteen gevoerd, die de kroonkafjes van de korrel wrijft.

Om ongemoute gerst te gebruiken moet het zetmeel eerst toegankelijk gemaakt worden voor de enzymen. De celwanden moeten eerst afgebroken worden om het zetmeel toegankelijk te maken. De gerstvlokken moeten eerst een poos gekookt worden in water. Aangezien de enzymen tijdens het maischeproces bij deze temperatuur inactief worden moeten de gerstvlokken apart voorbehandeld worden om vervolgens aan het maischeproces deel te nemen.

Toepassing (voorbeeld)

Gerstvlokken moeten minstens 20 minuten koken en 10 minuten nawellen. Ook kan ervoor gekozen worden om de gerstvlokken 30 minuten te koken in water. Daarna af te laten koelen en aan de mout of maische toevoegen, zodat het mee doet in het maischeproces.
Gebruik genoeg gewone gerstemout, omdat in de gerstvlokken geen enzymen aanwezig zijn. Ook zijn er geen kafjes meer aanwezig, die belangrijk zijn voor (de meeste) filters.

Eigenschappen

(Afhankelijk van leverancier)
Energie: 1292 KJ / 100 gram
Eiwit: ± 10,5%
Vetten: ± 2 %
Koolhydraten inclusief zetmeel: ± 61%
Verstijfseling van het gerstzetmeel vindt plaats bij 60°C - 80°C.

Andere vlokken


Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.