Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Plato

Aangepast op: 21-05-2009 13:51 door Geert de G. - Gecategoriseerd als: Bier
De saccharometer van Plato is een instrument om de dichtheid van een vloeistof te bepalen bij 20ºC. Deze meting is gebaseerd op het vlotterprincipe, waarbij het suikergehalte rechtstreeks in gewichtspercenten wordt aangegeven. Zo wordt het stamwortgehalte veelal uitgedrukt in 'Graden Plato'. 12 Plato betekent, dat 100 gram wort bij 20ºC 12 gram suiker bevat.

Deze meting lijkt erg veel op die van Balling, waarbij gemeten wordt bij een temperatuur van 17,5ºC. Het verschil is echter zeer klein; 15 Plato is gelijk aan 14,94 Balling.
Deze extra verfijning op deze meetmethode is rond 1900 ontwikkeld door Dr. Fritz Plato.

Op sommige bierflesjes wordt het aantal graden Plato (of Balling) vermeldt op het etiket. Ten onrechte wordt soms gedacht, dat dit staat voor het alcoholgehalte.

Voor de thuisbrouwer

Als vuistregel kan, voor pils, aangehouden worden, dat "het aantal Plato maal 0.4" het alcoholgehalte van het uiteindelijke bier voorstelt. Let wel; Dit is een grove schatting. Voor bieren met meer onvergistbare suikers gaat deze regel dus niet op.

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.