De saccharometer van Plato is een instrument om de 
dichtheid van een vloeistof te bepalen bij 20
ºC. Deze meting is gebaseerd op het vlotterprincipe, waarbij het suikergehalte rechtstreeks in gewichtspercenten wordt aangegeven. Zo wordt het 
stamwortgehalte veelal uitgedrukt in 'Graden Plato'.
12 Plato betekent, dat 100 
gram wort bij 20
ºC 12 gram 
suiker bevat.
Deze meting lijkt erg veel op die van 
Balling, waarbij gemeten wordt bij een temperatuur van 17,5
ºC. Het verschil is echter zeer klein; 15 Plato is gelijk aan 14,94 
Balling.
Deze extra verfijning op deze meetmethode is rond 1900 ontwikkeld door Dr. Fritz Plato. 
Op sommige 
bierflesjes wordt het aantal graden Plato (of 
Balling) vermeldt op het 
etiket. Ten onrechte wordt soms gedacht, dat dit staat voor het 
alcoholgehalte.
Voor de thuisbrouwer
Als vuistregel kan, voor 
pils, aangehouden worden, dat "
het aantal Plato maal 0.4" het 
alcoholgehalte van het uiteindelijke 
bier voorstelt. Let wel; Dit is een grove schatting. Voor 
bieren met meer 
onvergistbare suikers gaat deze regel dus niet op.
Links naar
Referenties