Bierwoordenboek
informatie voor en door de bierliefhebber
RSS
Bierwoordenboek

Fust

Aangepast op: 23-04-2009 13:26 door Arjan - Gecategoriseerd als: Bier
Een fust is een vorm van bierverpakking met een inhoud van minstens 10 liter, bestemt voor m.n. de horeca. In de meeste gevallen is een dergelijk biervat gemaakt van RvS in enkele gevallen van hout. Er zijn fusten met diverse inhoudsmaten bekend; bijv. 20, 25 of 50 liter.

Voordat uit een fust getapt kan worden, moet het vat minimaal 24 uur rusten, omdat anders teveel koolzuur vrij zou komen bij het tappen. De overdruk, die nodig is voor het tappen is 0,3 baro. Elke meter hoogteverschil, tussen tap en fust vereist een extra overdruk van 0,1 baro. Deze overdruk wordt verzorgd door een koolzuurfles aan de tapinstallatie te koppelen. Voor bovengegiste bieren wordt ook wel eens stikstofgas gebruikt.

Als de fusten leeg zijn worden ze weer retour genomen door de brouwerij, waar ze, na grondige reiniging, opnieuw worden gevuld.

Taalkundig

  • woordvorm: onzijdig zelfstandig naamwoord
  • lettergrepen: fust
  • enkelvoud: het fust
  • meervoud: fusten
  • verkleinwoorden: fustje (ev), fustjes (mv)

Andere benamingen / synoniemen

  • bak
  • barrel
  • bierton
  • emmer
  • (houten) vat
  • keg (Engels)
  • kuip
  • ton

Vertalingen

  • Duits: Faß / Fass (das ~)
     meervoud: Fässern
  • Engels: keg, cask (barrel)
  • Frans: fût (barrique)
  • Spaans: cerveza de barril

Links naar

Referenties

Bierwoordenboek - Versie 01.02.06) Copyright ©1997-2023, ArPat Software. Alle rechten voorbehouden - All rights reserved.