Een fust is een vorm van bierverpakking met een inhoud van minstens 10
liter, bestemt voor m.n. de horeca. In de meeste gevallen is een dergelijk
biervat gemaakt van
RvS in enkele gevallen van hout. Er zijn fusten met diverse inhoudsmaten bekend; bijv. 20, 25 of 50
liter.
Voordat uit een fust
getapt kan worden, moet het vat minimaal 24 uur rusten, omdat anders teveel
koolzuur vrij zou komen bij het
tappen. De overdruk, die nodig is voor het
tappen is 0,3 baro. Elke meter hoogteverschil, tussen
tap en fust vereist een extra overdruk van 0,1 baro. Deze overdruk wordt verzorgd door een koolzuurfles aan de tapinstallatie te koppelen. Voor
bovengegiste bieren wordt ook wel eens stikstofgas gebruikt.
Als de fusten leeg zijn worden ze weer retour genomen door de
brouwerij, waar ze, na grondige reiniging, opnieuw worden
gevuld.
Taalkundig
- woordvorm: onzijdig zelfstandig naamwoord
- lettergrepen: fust
- enkelvoud: het fust
- meervoud: fusten
- verkleinwoorden: fustje (ev), fustjes (mv)
Andere benamingen / synoniemen
- bak
- barrel
- bierton
- emmer
- (houten) vat
- keg (Engels)
- kuip
- ton
Vertalingen
- Duits: Faß / Fass (das ~)
meervoud: Fässern - Engels: keg, cask (barrel)
- Frans: fût (barrique)
- Spaans: cerveza de barril
Links naar
Referenties